Geld lenen kost geld
geld nodig - persoonlijke lening
geld voor interieur - persoonlijke lening
geld voor lcd of plasma - persoonlijke lening
Geen Afsluitkosten

Wat is een hypotheek

Een hypotheek werkt als volgt:
U bespreekt vooraf hoeveel u wilt lenen. De hoogte van deze hypothecaire lening is natuurlijk afhankelijk van de hoogte van het inkomen, maar ook van de waarde van het onderpand.

De hypotheekovereenkomst wordt meestal aangegaan voor een periode van 20 tot 30 jaar. Deze overeenkomst, hypotheekakte genoemd, wordt opgemaakt door een notaris.
De leeftijd van de lener is niet zo belangrijk, maar mag nooit lager zijn dan 18 jaar. Wat veel meer van belang is bij de beoordeling van een hypotheekaanvraag, of u de rente en eventuele aflossing kunt blijven betalen.
Afhankelijk van de gekozen hypotheekvorm betaalt u in elke geval periodiek de rente over het door u opgenomen bedrag en eventueel ook aflossing.
Het gehele hypotheekbedrag in een keer aflossen kan alleen bij verkoop van het onderpand of bij het einde van een rentevaste periode. Meestal mag er 10% boetevrij worden afgelost.

De voordelen van een hypotheek
Bij een hypotheek is de rente meestal lager dan bij een zogenaamd blanco krediet omdat de bank het recht heeft om het onderpand te verkopen als de afgesproken betalingen niet worden gedaan en zo de eventuele schade voor de bank beperkt wordt.
Een tweede groot voordeel is dat de rente, indien de hypotheek voor de 1e eigen woning wordt gebruikt, in aanmerking komt voor belastingaftrek.

Aflossing van een hypotheek
Meestal mag u maximaal 10% van het volledige geleende bedrag in een keer boetevrij aflossen. Dit geldt echter allen als u een rentevaste periode heeft afgesproken. Bij een variabele rente mag u meestal zelfs het volledige bedrag in een keer boetevrij aflossen. Let er echter wel op dat, als u afgeloste bedragen weer zou opnemen, deze niet meer in aanmerking komen voor eventuele belastingaftrek.

De kosten het afsluiten van een hypotheek
Bij het afsluiten van een hypotheek moet u voor het tekenen van de officiŽle hypotheekakte naar een notaris. Deze rekent voor het opmaken van de hypotheekakte een basisbedrag plus een opslag welke afhankelijk is van de hoogte van de hypotheek. Het is zelf zo dat de tarieven per notaris verschillen. Zij moeten zich houden aan wettelijk vastgestelde minimum en maximum prijzen. Om een voorbeeld te geven Bij een hypotheekbedrag van 200.000 euro is het minimumtarief 307 euro en mag de notaris u ook 781 euro in rekening brengen. In dit voorbeeld zijn we er vanuit gegaan dat gelijktijdig de overdrachtakte wordt getekend. Gaat u alleen voor de hypotheekakte naar een notaris dan wordt het iets duurder, namelijk minimaal 389 euro en maximaal 1022. Als koper van onroerend goed mag u zelf bepalen bij welke notaris u de overdrachtakte en hypotheekakte laat opmaken. Het kan interessant zijn om meerdere notarissen te informeren naar hun tarief.


Bereken je Hypotheek Maximum

Voer onderstaand uw gegevens in, en wij berekenen voor u wat u maximaal aan hypotheek kunt opnemen.